עצות לנהיגה בחורף

גם בחורף – ודא שהרכב שלך תקין מערכות בטיחותיות כגון בלמים, צמיגים, אורות, מגבים והיגוי חייבות להיות תקינות לחלוטין בכל עת ובמיוחד בחורף. תקלה במערכת הבלמים או ההגה, צמיגים שחוקים או מגבים לקויים – מסוכנים יותר בחורף. היכנס עכשיו לאחד המוסכים המורשים או למכון רישוי כדי לוודא שהרכב שלך תקין.
גשום וחלק – לאט יותר, בטוח יותר בתנאי ראות קשים ובכביש רטוב וחלק – סע לאט יותר. 10 קמ"ש פחות לפחות, בהשוואה לנהיגה במזג אוויר נאה (בגשם ראשון ובמזג אוויר סוער גם 30 או 40 קמ"ש פחות). אם אתה עומד לפני פנייה, האט ובלום בעדינות. כדאי לך להתחיל בהאטה עוד לפני הפנייה.
כשרטוב, שמור רווח גדול יותר – זה רווח בטוח מה אתה יודע על הנהג במכונית שלפניך? אולי הוא עייף, אולי הוא לא מרוכז, או אולי משהו אחר יגרום לו לבלום פתאום? בחורף, כשהכביש רטוב וחלק והראות לא טובה, סע לאט יותר ושמור מרחק גדול יותר מהרכב שלפניך, כי בלימה יכולה לגרום לנעילת גלגלים ולהחלקה.
בחורף – נקה את המראות, את הפנסים ואת השמשות בוץ, פיח, לכלוך… ככה נראות המכוניות בחורף. מילא המראה, אבל כשהלכלוך מפריע לך לראות את המכונית שלפניך, זה כבר מסוכן. לפני כל נסיעה – נקה את השמשות בעזרת מי המתז והמגבים ואחר כך במטלית. בהזדמנות זו נגב גם את הפנסים והמראות. פנסי חזית נקיים מאירים בעוצמה גבוהה יותר. אורות בלם ואורות חנייה עמומים לא ייראו על ידי הנוסעים מאחוריך.
בחורף הדלק אורות גם ביום במיוחד בחורף, כאשר תנאי הראות קשים יותר – הדלק אורות מעבר (האורות הגדולים שאינם מסנוורים). כך אפשר לראות אותך טוב יותר, והסיכוי שיתנגשו בך קטן בהרבה. על כל פנים, שמור ברכבך נורות חלופיות לעת הצורך ואל תשכח לכבות את האורות לאחר החניית הרכב.
גם בחורף – נתחשב בהולכי רגל בחורף קשה יותר להבחין בהולכי רגל, כי הראות מוגבלת, והם מרבים ללבוש בגדים כהים. גם להם קשה לראות אותך – הנהג. לכן, כשאתה נוהג בעיר – האט ושים לב להולכי רגל. כדי שתספיק לבלום בזמן. אל תיתן להם להפתיע אותך. אפשר להם לחצות בבטחה את הכביש.
בחורף – האט לפני כניסה לשלולית אתה רואה רק מים… אבל שלוליות עלולות להסתיר מתחתן בור עמוק ובלתי צפוי. לכן סע לאט יותר. היה מוכן לכל שלולית בדרך נסיעתך. כשאתה יוצא משלולית עמוקה, בדוק את הבלמים וייבש אותם בנסיעה איטית ובלחיצות אחדות על דוושת הבלימה.
כשיש ערפל – סע לאט הערפל הוא כמו מסך לעיניו של הנהג. אתה לא רואה בעדו, קרני האור של הפנסים שלך אינם חודרים אותו ומי שבא מולך לא רואה אותך. לכן סע לאט יותר ובמהירות המאפשרת לך לעצור בזמן. אל תעקוף – הקפד להישאר בנתיב שלך. הדלק את האורות הנמוכים בפנסי החזית והפעל את המגבים במהירות הנמוכה.
בחורף – הסר אדים מהשמשות בעבר נהגנו לנגב את האדים מהשמשה בעזרת גב היד. כיום הרכב מצויד בכל האמצעים הנדרשים: הזרם אוויר חם ישר אל השמשה הקדמית והפעל את המזגן לשניות אחדות. הפעל את מפשיר האדים החשמלי בשמשה האחורית, לפני שהשמשה תתכסה באדים. גם פתח אוורור קטן יכול למנוע אדים על השמשה.
גם בחורף – לא בטוח – אל תעקוף לבדוק שלא מתקרבת מכונית מולך, לבדוק שאין רכב שעוקף אותך, לאותת, להאיץ, לחזור לנתיב שלך…כל כך הרבה פעולות צריך לעשות רק כדי לעקוף. בחורף, כשהכביש רטוב וחלק והראות לא טובה, אם אתה לא בטוח – אל תעקוף.

בדיקות חורף

בתקופת החורף מתרחשות בישראל כ-34,000 תאונות דרכים עם נפגעים. שוויין למשק: מאות מיליוני שקלים. נתון מדהים זה עלה במהלך בדיקה שנערכה ע"י המרכז הלאומי למידע ולמחקר של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, המאגד נתונים שנאספו מכל מאגרי המידע בארץ הנוגעים לתאונות דרכים. מדובר בבדיקה המקיפה ביותר שנערכה עד כה בישראל בשאלת מספר תאונות הדרכים עם נפגעים המתרחשות בתקופת החורף (נובמבר-מרץ) והממצא מצביע כי בפועל כי מס' התאונות גבוה פי 2 מהנתונים הרשמיים שפורסמו עד כה לאורך השנים.

על פי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, במהלך חודשי החורף (נובמבר-מרץ) מתרחשות בישראל בממוצע* כ-34,000 (!) תאונות דרכים ותאונות מסוג "כללי עם נפגע" הנחשבות קלות, שאינן מדווחות לגורמים הרשמיים. תאונות אלו, אשר מידת חומרתן הינה קלה, עולות ממון רב למשק ולאזרחים בזמן, כסף בריאות ועוגמת נפש. על פי ההערכות, עשרות אלפי תאונות נוספות (ללא נפגעים) אינן מדווחות כלל – למעט מאשר לחברות הביטוח – אשר אינן מפרסמות נתונים לאף גורם רשמי.

נתון נוסף העולה מן הבדיקה, מצביע על ירידה של 11% במספר תאונות הדרכים עם נפגעים אשתקד אל מול ממוצע ארבע השנים הקודמות (31,423 תאונות בשנה האחרונה (חורף 2008-9) אל מול ממוצע של 35,441 בשנתיים הקודמות (2004-2008) – 4,018 תאונות פחות.)

 

שתף את הפוסט: